torsdag 30 augusti 2012

Redan?





Eller, tja, såå "redan?" känns det inte ändå tror jag.
Ibland har det känts som om 30 dagar är sååå lång tid, hehe. Men sen vissa dagar har jag inte ens tänkt på det. Men nu är det klart alltså. De där trettio dagarna då jag uteslutit allt socker, mjöl (utom kokosmjöl) och mejeriprodukter. Bara ren ren mat. Kött, fisk, fågel, ägg, määängder av grönsaker och så en hel del frukt. Det har varit mumsiga dagar! Alla utom en dag, då jag nog byggde en felkombo på middagstallriken. Men man måste ju våga testa nya kombinationer, eller hur? *ler*

Men jag har banne mig klarat det! Hurra vad jag är bra! Vilken självdiciplin jag haft vissa dagar! Och vad mycket nyttigheter jag har stoppat i mig! Varsågod, kroppen! :D

Lite mer omfattande utvärdering kommer senare.
Nu ska jag äta kycklingsallad!


Vad äter ni till middag ikväll?




tisdag 28 augusti 2012

Tisdagsfrukost medan regnet öser ned


Idag är det lugnt här hemma men ändå fullt upp. Jag har massor att göra och efter en stressig morgon var det såå gott med en rejäl frukost! (Nej, jag hann inte äta tillsammans med familjen, valde att klä på mig istället, hehe.) Hittade färska kycklingfiléer för halva priset i närbutiken och detta blev en snabbfrukost med soltorkade tomater, vitlök, balsamvinäger, buljong och lite rött och grönt till. 


En tallrik (med ännu mer broccoli och med morötter till istället, då jag åt upp hela paprikan själv..) forslades bort till Älskling som missade att ta med sig lunch till jobbet idag. Tur för honom att jag äter lunchfrukost och att jag ändå skulle iväg en sväng under förmiddagen, och tur för mig att vi har bil nu! 


En kopp kaffe senare och en stor klick mandelsmör till efterrätt är jag redo för dagen!
Nu ska här fixas och grejjas!

Hoppas att ni har en underbar regnig dag idag!



måndag 27 augusti 2012

Men vad är det här?!

Idag är det fjärde dagen (i rad!) som min arm/axel/rygg inte värker! (Jämfört med kanske en hel  dag i rad på nästan ett och ett halvt år..) Vad jag vet så har jag utsatt den för precis samma rörelser som vanligt de föregående dagarna (helt vanlig vardag med barn alltså) plus en genomgående skrubbning av alla köksluckor idag och jag har knappt ont alls! Det känns lite, men absoluuut ingenting som ens är värt att klaga på! Shit! Kan detta vara på grund av min anti-inflammatoriska kost, månntro? *fundersam*

Äh, kanske ska fortsätta på den här vägen och köra whole60? ;D



söndag 26 augusti 2012

Fredagsmys

Jag är ju lite i bakartagen just nu. Och jag behövde någonting som var sockerfritt, mejerifritt och glutenfritt. Så råkade jag trilla in på comfybelly och hittade nåt som heter popovers. Tydligen är det någonting rätt vanligt? Jag hade i alla fall aldrig hört talas om dessa, så det blev fredagseftermiddagens spännande projekt!




Popovers enligt comfybelly
12 st i vanlig muffinsplåt

4 ägg
En dryg deciliter kokosmjölk
1/4 tsk salt
2 matskedar kokosmjöl

Vispa ihop allt ordentligt.
Häll i muffinsformar (fyll dem till 2/3).
In i ugnen på 220 grader i 20 minuter.
Öppna inte ugnen medan de gräddas, de kan tydligen falla ihop i förtid då.




Jag vet inte varför de heter popovers. Kanske för att de "poppar över" kanten när de är i ugnen? Kanske för att de "poppar över" åt andra hållet när de kommer ut från ugnen? Eller kanske helt enkelt för att vi kunde "poppa över" dem och fylla dem med godsaker? ;)

Vi fyllde dem med smör, varma äpplen och pudrade kanel uppepå (skippa smöret om du inte äter mejeriprodukter *doh*). Himmelskt till en kopp kaffe! :D


Har ni hört talas om eller kanske till och med smakat på popovers?



fredag 24 augusti 2012

Längtar lite nu

Jag börjar se slutet på de trettio dagarna nu. Och jag börjar fundera över vad, i matväg, jag ska "unna" mig när de är slut. Jag antar att det inte är ovanligt att man flippar ur helt och äter allt man undvikit, men jag vet ju (av erfarenhet) att det är dumt, hehe. Magont, huvudvärk, lättretlighet och lätt till tårar -  nejtack. Det är inte värt det.

Men det jag antagligen kommer att göra är att baka mina favoritkakor! De innehåller ju varken mejeriprodukter eller gluten. Däremot lite socker (i form av lönnsirap). Och mörk choklad. Mmmm... *längtar* Jag har ju inte ätit choklad på.. suuuuperlänge! Har nog aldrig gått så länge utan det *gasp!*

Och så blir det nog lite grädde/mjölk i kaffet. Måste ju börja vänja mig lite vid mejeriprodukter igen. För i år vill jag kunna äta lite tomtegröt i adventstider ;)


Vad, i matväg, brukar du "unna" dig?



torsdag 23 augusti 2012

tisdag 21 augusti 2012

hardcore nopoo

Ett annat projekt/utmaning/test jag lekt med de senaste månaderna får säkert en del att höja på ögonbrynen och kanske får deras fördomar att blomma upp och leda till att de tror att de har med någon knasig människa att göra. Men, jag är precis som alla andra. En helt vanlig filur som försöker hitta ett sätt att få håret att se bra, friskt och välmående ut.

För några år sedan slutade jag med schampo då det torkade ut både hår och hårbotten och tvättade istället med balsam. Ja, bara balsam. Det gjorde att håret fick mer fukt och såg blankt och friskt ut. De frissiga lockar jag hade tidigare förvandlades nu till långa korkskruvar. Men min hårbotten mådde inte bra. Fortfarande var den fnasig och kliig, lite eksemvarning liksom.

So, what's a girl to do?

Jag har länge läst inne på longhaircommunity (jag hade långt hår innan jag var höggravid med mellanbarnet i supervarma juli då jag valde att klippaklippklippa) och jag började nu fundera på det där water-only som de skrev om ibland. Det låter lite sådär. Faktiskt. Men då jag med balsammetoden kan dra ut på tvättarna till att bara tvätta var 4-6e dag eller så så tänkte jag att det kanske kan vara spännande att se om man kan dra ut på det ännu längre. Och särskilt nu, under sommaren då jag inte jobbar utan har tid att gå igenom den ökända "ugly phase", haha.

Man går tydligen igenom en fas där kroppen ska fatta hur mycket sebum (det där flottiga) som är lagom produktion. När man tvättar med schampo och hårbotten blir uttorkad antar jag att det produceras rätt mycket sebum. (Fast man får förstås lite skum hårbotten pga alla silikoner och annat bös med.) Så de som går från uttorkande schampo till water-only blir nog kanske lite chockade över flottigheten. Själv gick jag från balsammetod till water-only och det var nog litelite mindre chock då. *funderar*

För att ge det en ärlig chans ska man låta det gå tio veckor eller så. Med vecka 5-6 som den värsta biten av "ugly-phase". Sedan ska håret blir bättre och bättre och efter tio veckor ska det vara rätt bra.

Well.
Jag hade helt klart en ugly phase. Men den var inte såå ugly som jag trodde att den skulle vara. *lättad* Jag hade förberett och hade massa hårband och grejjer för att kunna dölja håret närmast hårbotten de gånger jag var tvungen att visa mig bland folk. Men, jag använde dem faktiskt inte. Det behövdes inte. Visst, det var inte alltid snyggt men det funkade. Det såg inte värre ut än en vanlig "tredje-dagen-efter-schampotvätt". Så jag stod ut. Och jag ville verkligen ge det en chans! *envis*

Nu, drygt tio veckor senare trivs jag jättebra med mitt hår! Det är mjuuuukt, glansigt och hårbotten är bättre än den nånsin varit! Jag tror att både hår och hårbotten har börjat hitta den där balansen. Äntligen!





Jag erkänner att det var dagar då jag bara ville tvätta håret ordentligt. Verkligen ordentligt. Men nu efteråt så känner jag mig glad över att jag inte gav upp de där dagarna. För det är värt det! Värt att se hur bra det kan bli.



Nu vet jag inte om jag kommer att fortsätta på det här viset för alltid. Jag saknar att ha ett hår som luktar gott. Jag brukade, med balsammetoden, mestadels använda parfymfritt men då och då ville jag lukta lite extra gott i håret och hade då ett härligt doftande balsam jag använde. Med water-only så funkar det ju inte att göra så ibland. Water-only känns lite som ett alltelleringet. Om man tvättar så är det ju liksom att börja om igen. Och behöva gå igenom ugly phase igen. Och det orkar jag nog inte..

Men jag fortsätter tillsvidare :)


torsdag 16 augusti 2012

Lite för tyst

Ibland har man en körig dag. Allt går i ett. Men så hittar man ändå en litenliten lucka att sitta ner en minut. Alla tre barn är nöjda på var sitt håll. Den minste lallar runt och allt känns tryggt och bra. Så, sitta ner, pausa, skönt, andas lite. Efter en liten stund är det fortfarande lugnt? Och tyst? Lite för tyst.. Men så hörs lillkillen springa genom hallen och jag slappnar av och glömmer den lite för tysta tystnaden som var.

Ända tills jag går ut i köket senare och ser en hel hög med bananskal på köksgolvet, haha. Jaja, det var ju inget allvarligt i alla fall. (Lindrigare än att hitta en förpackning knäckta ägg på golvet, det är så meckligt att städa upp.. *nickar*) Det var helt klart värt den där tysta pausen *ler* Jag skivade de stackars bananerna och stoppade in dem i frysen, då ingen var sugen på banan just då.

Nåväl.

Ikväll var det B&J-status på mig. Den där veckan, ni vet. Men så kom jag på att jag hade de där bananerna i frysen. Och så kom jag på det där receptet jag ville testa. Jejj! Och jag struntade totalt i det där med att man inte ska paleofiera saker när man kör whole30, sådeså. För ikväll behövdes det.

Och jag är käääär! Underbart gott! Och mångamånga gånger bättre än att klämma i mig en bunke cookiedough-glass.. ;)




Bananglass med olivolja och rostade hasselnötter

En skivad frusen banan
½ + ½ matsked olivolja
Hackade, rostade hasselnötter

Mixa bananen tills den blir som mjukglass.
Tillsätt ½ matsked olivolja.
Mixa lite till.
Sleva upp i ett glas eller så.
Häll på andra ½a matskeden olivolja. 
(Jag fegade och hällde vid kanten, nästa gång blir det nog mer olja och lite mer överallt, som om det vore chokladsås, hehe)
Toppa med nötterna.
Ät låångsamt och njuut.. Mm... 





onsdag 15 augusti 2012

Sååå.. hur går det då?

Well. Nu är jag halvvägs av de officiella 30 dagarna. Jag nämnde att jag smygstartade ett par dagar innan det utsatta datumet så jag har ju egentligen gått 17 dagar eller så enligt den där whole30planen.

I början var det iiiinga problem! Jag hade läst läst och läst lite till, så jag hade väldigt klart för mig hur det skulle bli. Och då jag äter väldigt likadant annars (utöver nåt lördagsgodisaktigt nån gång i veckan/månaden) så hade jag ingen low-carb-blues som är vanligt att man drabbas av annars. Tvärtom så har jag nog fått i mig mer sött till vardags än jag brukar då jag dessa 15 (17) dagar även har ätit frukt varje dag (i motsats till nån frukt eller två per vecka). Frukten har varit det jag tagit till då jag varit sugen på nåt extra nån dag. I alla fall tills jag började med nötsmör.. *flinar*

Humörmässigt så har det nog varit som vanligt eller något bättre. Jag får inte lika hemska utbrott på grund av dåligt tålamod, utan jag verkar kunna hantera det bättre. Jag vet inte om det är på grund av dethäringa whole30 eller om det mer är bara en allmän ansträngning från min sida ;)

Huvudvärken kommer och går. Den har nog inte mycket med kosten att göra utan har nog mer med min %&#&# onda rygg/axel/arm att göra. Fast jag hoppades på att det skulle bli bättre. Nåväl, det har ju bara gått några veckor, så jag håller ännu hoppet uppe! :D

Efter nästan 15 (17) dagar så är det fortfarande inga problem att äta så här "rent". Men så har jag ju hur mycket pepp, inspiration och finfina recept att hämta överallt på nätet med!

Det jag varit sugen på (utanför planen) är till exempel mjölk/grädde i kaffet ibland. Grädde till jordgubbarna en kväll. Och glass. Men suget är inte så stort. Mer bara lite saknad kanske. Och jag vet ju att detta är en begränsad period för att lära känna min kropp lite bättre så att jag sedan kan anpassa mig till det som gör att jag mår bättre i längden! Så det är iiinga problem med det heller egentligen ;)

Jag har fått i mig en aning tillsatt socker. Faktiskt. En gång i matjesillen jag åt till frukost en dag. Och en gång när jag använde mig av dolmio i middagsmaten. Men det bryr jag mig inte om, för det är ju så yttepyttelite att det är, enligt mig, helt försumbart. Jag menar, på två veckor, hallå? Det är ju ingenting!

Däremot så har jag ändå funderat då och då på om jag ska lägga till nåt ändå, utanför planen så att säga. För jag kunde inte låta bli att väga mig och det visade sig att jag gått ner nåt kilo eller två (eller tre?) i vikt under den här perioden. Detta trots sanslösa mängder mat (jag har nog inte ätit så här mycket sedan jag var växande tonåring)! Och jag hade nog inte mycket vätska att bli av med från början, så jag vet att det är nåt annat som "försvinner". Viktnedgång hör inte till mina förväntningar. Snarare är det tvärtemot vad jag vill. Så vi får se om det stora mandelsmörsintaget kan stabilisera vikten lite, haha. Och, ja, jag knaprar omega3 för att skaffa en bättre balans på omegorna, don't worry ;)

Jag fortsätter tuffa på. Och, jo, jag orkar inte skriva massa dagens längre. Det fick mig bara att tänka på vilken mat jag ätit under dagen, och jag vill helst komma ifrån det och äta utan alla komma-ihåg-tankar virvlandes *ler*

Jo, förresten!
Mitt kaffebehov har minskat betydligt! Jag vaknar numera (för det mesta) pigg och kan utan problem hoppa morgonkaffet. Det är som att det inte behövs längre! Jag dricker fortfarande kaffe ett par gånger om dagen, men det är inte längre för att "jag behöööver en kopp kaffe NU" utan mer "det vore mysigt med en kopp kaffe nu". Om ni förstår hur jag menar, haha.


tisdag 14 augusti 2012

En kaka till kaffet?


Idag har det varit bakstuga här hemma! Själv äter jag ju inte kakor och annat (just nu) men jag tycker att det är mysigt att baka ändå :) Det blev bland annat en småkakeliknande godsak! Idag använde jag mig faktiskt av helt vanligt strösocker men man kan ju självklart använda annat sött i smeten om man känner för det. Eller strunta i det helt och hållet. Det funkar säkerligen det med :)


Småkaka till kaffet
(10 st)

1½ dL mandelmjöl
1 tesked kardemumma
1 tesked strösocker (eller lönnsirap eller stevia, välj själv)
1 ägg
½ tesked bakpulver

Blanda allt i en skål.
Klicka ut tio klickar (eller rulla bollar om du orkar, haha) på bakplåtspapper.
Pudra med lite kanel.
In i ugnen, 200 grader, i kanske 8-12 minuter.

Låt svalna lite.


Ensamfrukost

Frukost i lugn och ro, kanske till och med alldeles ensam, är verkligen inte dumt ibland. Jag är en sån som behöver en paus från alla tjo och tjim och ljud vid matbordet som uppstår (och som känns som om de aldrig ska ta slut, haha) när man har ett gäng barn som alla vill berätta om vad de tänker på samtidigt. Och om någon inte får ordet, om någon känner att de inte hinner prata färdigt utan att bli avbruten av ett syskon, så höjs ljudnivån. Till en nivå som får mig att vilja krypa undan till ett vuxenbord. I ett annat rum..

Imorse hade jag sån lyx att jag kunde äta frukost ensam hemma. Händer inte ofta. Verkligen inte. Men då vi håller på med inskolning av minikillen på förskolan hade jag en timma då jag kunde springa hem och äta (en second) frukost! Mmm.. Självklart valde jag godisfavoriten just nu: kokosägg!







Gömmor och röror


Ser nästan lite trist ut på bilden ser jag nu, men det var det INTE kan jag säga! Detta var gårdagens föräldramiddag och det blev en rejäl omtagning! ;D

Grönsaksröra, olivgömmor och perfekt mogen avokado. Jättegott! Älskling tog ett glas rödvin till det hela och det hade även jag valt om jag inte var mitt uppe i whole30. Det kändes som om det skulle passat bra med smakerna. Det var väldigt vuxet faktiskt, hihi.


Grönsaksröra

2 stora salladslökar
4 morötter i olika färger
1 röd paprika
4 specialitetstomater (de var mörkgrönbrunröda på nåt vis)
Oregano, salt, svartpeppar.

Dela alla grönsaker i lagom bitar.
 Mjukstek i lite kokosolja eller smör.
Krydda.
Låt puttra lite.


och så köttbullarna dårå.. :)


Olivgömmor

Köttfärs
Gröna oliver utan kärna
Valfria kryddor, gärna lite heta ;)

Blanda färsen med kryddorna.
Ta en klick färs, platta ut den lite i handen.
Lägg i en oliv och forma färsen runt oliven så att den är helt inbäddad.
Stek i smör.
Ät upp några i smyg så fort de är färdiga.
Ät resten till middagen. 






fredag 10 augusti 2012

Lättlagat!



Idag lagade mellanbarnet lunchen! Hon är 4 år och klarar nästan allt själv ;) Självklart stod jag bredvid och övervakade och ryckte in vid behov, men jo, hon gjorde faktiskt i princip hela jobbet!

Barna här hemma äääälskar såsen och detta var vad de ville ha idag. 

Currygryta
(räcker till en vuxen och tre hyfsat små barn)

2 burkar kokosmjölk
1-3 matskedar currypasta (grön är lite mildare än röd, gul är nog mildast?)
Valfritt (redan tillagat) protein (kan uteslutas)
Valfria grönsaker (massor, helst minst tre olika)

Häll kokosmjölk och currypasta i en stor gryta, rör om och låt puttra lite.
Häll i protein och grönsaker.
Puttra lite till.
Klart!

(om det blir för starkt/varmt för någon så tillsätt lite vispgrädde direkt i tallriken för en mildare smak)


Idag valde flickan kyckling. morot, haricot verts, och purjo.. Och sedan lite paprikaströssel vid servering. (Äldstesonen gillar inte varm paprika.)
På bilden visas hur det såg ut sist: kyckling, morot, blomkål, broccoli, gul lök, paprika och ananas.

Helt klart bästaste ta-vad-som-hittas-hemma-maten! :D



torsdag 9 augusti 2012

Whole30: dag 9

Mål 1: köttfärssås och blomkålsmos, espresso

Mål 2: köttfärssås och blomkålsmos (enformig? jag?), avokado&tomat

Mellanmål: päron, kaffe, saltat mandelsmör

Mål 3: kyckling, ugnsstekt brysselkål&fänkål, grönsallad


Idag har känts jättebra! Lite nervös och spänd inför dagens events (japp, några tårar kom det, sån är jag), men det blev bättre snabbt! Förmiddagen förflöt lugn och positiv. Solen värmde lite, sånt brukar ju hjälpa ;) Eftermiddagen tillbringades inomhus (trots sommar på balkongen!) och jag har känt mig harmonisk och pigg och tillfreds. Ingen huvudvärk. Ingen ilska.

Nu är jag där igen!

Men alltså, jag tror att jag har bytt ut mitt glass- och chokladsug mot mandelsmörsug. Ajsing. Tanken var ju att jag skulle sluta småäta "godis". Visst att nötsmör av olika slag kanske är bättre än choklad i vissa sammanhang. Men det var inte såhär jag tänkte.. Det svåra är ju att det inte egentligen är någon onyttighet. Jag vill bara inte ha det där suget på att äta när jag inte är hungrig.

Jag går minst två gånger om dagen och nallar en stooor klick nötsmör från kylskåpet. Häromkvällen var mitt favoritsmör slut och jag "bad" Älskling att åka en lång omväg för att springa in på den enda affären här som har just det jag behövde.. eh, jag menar, ville, ha. Så långt har det gått alltså. *flinar*

Men det passar ju så bra till den där eftermiddagsespresson. Och framför TrueBlood. Och bara för att..

Vilken är din "last" just nu?



Naturligt vacker


onsdag 8 augusti 2012

Trollspön till alla!

Vi gjorde så fina fruktspett aka trollspön på dotterns kalas förra veckan så jag måste bara dela med mig! *ler*
(Inspirationen hittade jag här.) Jätteenkelt (säger jag som inte egentligen gjorde dem, bara tittade på när två av mina snälla syskon byggde ihop allt, hehe, själv hade jag fullt upp med gräddvispning och tårtfix..) och jättegott! Jordgubbar, melon, äpple, päron, banan, vindruvor och stjärnfrukt :)


Och, nej, vi bjöd inte på kakor och bullar. Vi (läs: jag) tyckte att det räckte gott och väl med fruktspett och tårta! ;) En del av de vuxna gratulanterna var inte helt nöjda, utan åt av det som jag ansåg var barnens tårta (ja, jag hade bara gjort en liten) och hade till och med med sig egna kakor..? *suckar uppgivet*

Brukar er familj räkna med att bli bjudna på "sju sorters kakor" när det är kalas?



Whole30: dag 8

Mål 1: äggröra, varmrökt lax, avokado, tomater, svart kaffe

Mål 2: äggröra (ja, igen..) med brysselkål och cashewnötter (recept härifrån, och nej, det gör jag nog inte igen, tyvärr, eller jo kanske om man öööser på med nötter kanske..)

Mellanmål: kaffe, mandelsmör med salt (tog naturellt köpesmör som jag saltade)

Mål 3: köttfärssås, blomkålsmos, rivna morötter, gurka, avokado&tomat, perfekt mogen persika *mums*

Kvällsmys: mera mandelsmör *harkel*


tisdag 7 augusti 2012

Whole30: dag 7

Mål 1: åh-så-gott

Mellanmål: svart kaffe

Mål 2: morning mix (jorå, funkade till lunch med, såklart!)

Mellanmål: perfekt moget plommon

Mål 3: äggröra med makrill, dill, persilja och purjolök i




Hur kul är det egentligen?

Alla de "Whole30: dag X"-inlägg jag gör kan ju bara inte intressera någon.. *flinar* Om någon undrar så är det mest för mig själv jag skriver dem. För att ha lite koll. För att kunna gå tillbaka och se senare.

Nu ska jag tömma telefonen så att jag har plats för lite bilder igen så kanske det kommer upp ett mer intressant inlägg senare idag, hihi. Eller, tja, intressant och intressant. Det blir i alla fall nåt annat än de dagens-inlägg som kommit på sistone ;)

Förresten har vi höstruskkänsla utanför fönstret! Jejj! Så jag har krupit in i en skön långärmad tröja och ätit varm, mustig currygryta till frukost med tända ljus på bordet! Myyys!


måndag 6 augusti 2012

Whole30: dag 6

Mål 1: äggsallad, svart kaffe

Mål 2: kyckling, sparris, gurka, tomat, morot, paprika, gröna blad

Mellanmål: svart kaffe, några grönsaksstavar

Mål 3: åh-så-gott

Kvällsfika: mandelsmör med skivad banan (en halv burk salt mandelsmör.. mmm)


Första försöket till vardag här. Vaknade av väckarklockan, pigg, inget seg alls. Åt lunch på bortaplan, inga problem ;) Hade rätt gott med tålamod och var på bra humör hela dagen! Slog mitt springrekord igen. Åt nog lite mer kvällsfika än jag egentligen behövde. Haha, ingen spärr där ännu, nej.


söndag 5 augusti 2012

Whole30: dag 5

Mål 1: MorningMix a la boken ItStartsWithFood. (Köttfärs, lök, salt, kanel, muskot och tärnat äpple)

Mål 2: Apelsinkyckling, rostad broccoli, blomkålsris, guacamole.

Mellanmål: Mandelsmör och en mugg näskaffe, några rostade hasselnötter.

Mål 3: Paleo-åh-så-gott.


Vaknade hyfsat pigg. Har haft gott om energi hela dagen och massor med tålamod. Harmonisk och glad dag. Somnade inte vid läggning av barnen. Känner mig pigg, stark och positiv! Hääärligt!


lördag 4 augusti 2012

Whole30: dag 4

Mål 1: äggröra, rökt makrill (nej, inte en enda grönsak)

Mellanmål: Salta mandlar och en dubbel espresso

Mål 2: Paleo-åh-så-gott

Mål 3: rester: äggsallad, frittata, sambal oelek adobo (lite av varje, inte mätt alls)

Kvällmys: javamandelsmör och skivad banan (åts direkt från nötsmörsburken)


En seeeg dag. Trött, rörig i sinnet och dåligt tålamod.


fredag 3 augusti 2012

Whole30: dag 3

Mål 1: frittatta med spenat och paprika

Mellanmål: kaffe med kokosmjölk

Mål 2: coleslaw, laxbiffar och grönsallad

Mellanmål: svart kaffe och några rostade hasselnötter

Mål 3: coleslaw, lövbiff, paprika, gurka, morötter + jordgubbar&banan

Idag har varit en bra dag. Lite seg efter att vaknat av minikillen några gånger under natten. Inte så ilsk idag ;D Tendens till huvudvärk ett tag, men jag klarade mig! Och idag har magen varit med mig och jag har varit lagom hungrig till alla mål. (Mellanmålen räknas inte. Hade jag inte druckit kaffe, eller valt att förlägga kaffet till frukost eller "på maten" så hade det inte blivit mellanmål alls, vilket ju är bäst egentligen, men jag inbillar mig att kroppen tar upp näringen bättre om man inte dricker störande kaffe så tätt inpå måltiden.) Jo. Bra dag! :)

Inte bara till korv!



Idag gjorde jag äntligen nåt av spetskålen i kylskåpet. Och det blev helt underbart perfekt gott till laxbiffarna barna önskat sig till lunch! Så gott att jag tog om två gånger.. 

Godiscoleslaw

1 spetskålshuvud i tunna tunna strimlor (säkert funkar det med annan kål med)
1 gigantisk riven morot
2 finhackade salladslökar

En tredjedels-enhalv tub majonnäs
1 matsked skånsk senap
½ matsked äppelcidervinäger
Lite salt och svartpeppar

Blanda alla grönsaker i en stor skål (jag valde en sån där bautapastatallrik från ikea).
Blanda alla kladdiga saker i en annan lite mindre skål. 
Häll över kladdröran och blanda ner i den stora skålen (jag använde händerna, kladdigt som attan, men det var enklast tyckte jag..)
Klart!





Jag åt mer än halva (stora) skålen.. Hrmhrm.
(Har jag berättat att kål är "min kopp te"? *flinar*)

(Och jag inser ju att jag måste börja göra egen majonnäs, för jag råkade läsa att rapsolja inte är sk GoodFood enligt Whole30planen. Skit också.)




Frukost


Imorse var jag inte hungrig. Men Whole30planen uppmuntrar till att äta frukost ändå. Kändes lite konstigt. Men när jag stod där vid spisen och kände doften av smörstekt lök så började magen faktiskt alldeles tajmat att kurra! 


Jag fick i mig halva portionen frittatta (gjord på 7 ägg), 4åringen nästan en kvart! Minikillen plockade lite i maten men valde att äta plommon och banan istället. Storekillen ville inte ha alls. Jaja, man kan inte göra alla nöjda. 
Nu blir det en kopp kaffe framför bompa!




Brukar ni i ert boende äta samma sak till frukost eller blir det olika frukostfix?




torsdag 2 augusti 2012

Whole30: dag 2

Mål 1: äggröra, varmrökt lax, avokado, tomater

Mellanmål: kaffe

Mål 2: sashimi

Mellanmål: fruktspett, kaffe med kokosmjölk

Mål 3: lövbiff, sötpotatisspjut, morötter, paprika, sambal oelek adobo

Kvällsmål: jordgubbar, hackade rostade hasselnötter

Stressig dag, känt mig lite segstartad under förmiddagen, lugn och harmonisk under eftermiddagen och kvällen, lägger mig tidigare än vanligt.

Glimrande



Idag hade vi födelsedagsmiddag hemma här. Vi har nuförtiden en glimrande fyraåring bland oss! (Grattis sötis! *viskar och pussar godnatt*) På middagsbordet stod potatisklyftor, sötpotatisspjut, lövbiff, paprikastavar, morotsstavar och två mumsiga dippsåser. Ena såsen var lite mer vuxen och innehöll majonnäs, apelsinjos, massamassa koriander och rätt rejält med sambal oelek. Den lite mer snälla varianten innehöll majonnäs, tacosås och ananas. Alla mätta och nöjda och lite lagom trötta efter en lång dag med först kalasförberedelser och sedan självaste kalaset.. ;)




Jamen vad äääter hon?



Ett tydligt exempel på hur viktigt det är att planera måltiderna..

Igår kväll, med en hemsk huvudvärk och en "mitt-i-månaden"-ilska, kom jag på att jag nog "behöööver en stor bunke glass. Joo. Jag struntar i den här himlans whole30grejjen, en kväll med glass kan väl inte göra nåt?" (Jo, det gör det, tanken är ju att jag ska hålla mig socker- och mejerifri för att se om kropp&knopp mår bättre då.) Och jag gnällde och klagade lite. Ni vet, sådär som liksom gör när man vill ha medhåll och att någon ska säga "visst, såklart att glassen räddar världen". Men Älskling höll inte med. Och inte jag heller, egentligen.

Nåväl.
Jag tog mig i kragen och gick och försökte hitta nåt ätbart i vår just-nu-rätt-trista-kyl (leverans från Årstiderna kommer under dagen idag). Först åt jag en påse minimorötter. På bilden är vad jag sedan lyckades få ihop: Sötpotatis-slantar (jättegoda!), stekta ägg (jättegoda!) och ett lass surkål (jättegott!). Borde ju bli en kanonkombo! What's not to like, liksom *ler glatt och oförstående som Joey* Men tji fick jag. Jag fick äta var sak för sig.. *flinar* Fast äggula och sötpotatis var inte alltför illa ;) Mitt humör blev något bättre efter middagen (som åts vid halv elva på kvällen) och med ett avsnitt Farscape tillsammans med Älskling blev det ännu bättre.

Nej, mitt råd till de som vill hålla sig på banan även mitt i månaden: PLANERA!




Har ni gjort någon felkombo på tallriken någon gång?




onsdag 1 augusti 2012

Whole30: dag 1

Mål 1: Äggsallad med äpple och curry

Mål 2: Chili con carne, guacamole

Mellanmål: äppelmos med hackade nötter

Mål 3: Stekta ägg, sötpotatisslantar, surkål

Denna dag vaknade jag utvilad och pigg, men fick senare (väderpåverkad? hormonpåverkad?) huvudvärk from H*** och var ganska ilsk under seneftermiddagen, glass-sugen på kvällen men styrde upp det ;)

Dag 1 av 30

Imorse sov alla till åtta! Inte så vanligt här. Men då minikillen nog smittats av tredagarsfebern och de stora kom isäng såpass sent igår kväll så var det kanske inte så konstigt ;) Jag vaknade först, utvilad och pigg och fixade curryäggsallad till frukost. Det är store killens favorit och jag blir så glad när han äter ordentligt! Han kan lätt få i sig tre ägg såhär! Nån timma senare tog jag en kopp kaffe med kokosmjölk (funkar strålande istället för mjölk eller grädde! Joho! Prova får du se!) och nu sover minikillen igen och jag ska strax värma på chili (från gårdagens middag) till lunch.

Första utmaningsdagen är här! Eller tja, så mycket utmaning är det väl inte. Om jag ska vara ärlig så ser jag det mer som en positiv förändring som jag hoppas ska hålla i sig i mer än 30 dagar, fast just de här 30 dagarna så är det inte tillåtet att falla av vagnen. Jag måste få veta hur min kropp mår om jag utesluter allt som kan göra att den mår dåligt eller triggar mitt sötsug/brödsug (här är det även viktigt med planering för att inte snubbla!). Jag tänker inte utesluta kaffet helt, men absolut inte låta det skena iväg då jag vet hur det går, haha. Jag ska fylla kroppen med näring och energi och jag hoppas få känna en skillnad när dessa 30 dagar är över. Sedan, efter denna strikta månad, så kommer jag självklart att "unna mig" nåt godisgott ibland. Men inte nu. Sen. Nu unnar jag mig vardagslyx istället :D

Som jag nämnde igår så har jag smygstartat lite. Men det är idag som jag ser är den "officiella" starten av mina whole30 dagar. 

Mina drömmar och mål med det hela är att..
  • få ordning på hormonerna (lite till)
  • optimera näringsupptaget
  • stärka immunförsvaret inför höstens sjukor
  • bli pigg(are) och glad(are)
  • kanskekanske få (ännu) lite mindre ont i kroppen
Vi får väl se hur det går med min lilla lista *ler*

Nu är det dags att städa undan den gamla kaffekoppen från bordet och äta lite lunch tror jag! :)

Har du mjölk/grädde/kokosmjölk i kaffet? 



Vänta inte


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...